Mijn-Almelo
Wandelingen Startpagina

Hej gaank in de bokse of hej zwil ant gat ?

De herinneringen van Almelo uit de jaren 50 en 60, en de verzameling ansichtkaarten leidden tot de vraag: Zou het er nog zo uit zien. Of, hoe zou het er nu uit zien.

Dat werd de aanleiding voor dit onderdeel van de website. Gerard is gaan kijken en de verschillen gaan vastleggen. Dat betekende dagenlang lopen, alles bekijken, overal foto's maken en graven in het geheugen. Soms waren plekken heel herkenbaar, soms was het ronduit moeilijk om de plaats van het oude terug te vinden. Wat gesloopt is, is voorgoed verdwenen. In de drang van ontwikkelaars om het broodnodige brood in Almelo te verdienen door middel van sloop en herbouw en in de drang van het gemeentebestuur om mee te gaan met de vaart der volkeren om Almelo 'groot' te maken, had ( en heeft ? ) men daar geen boodschap aan. Maar wie gericht kijkt, ontdekt ook dat er, ( waarschijnlijk grotendeels door particuier initiatief ), veel bewaard gebleven is. Vooral boven de zichtlijn van 3 meter hoogte, zoals te zien is op onderstaande foto van een gevel in de Grotestraat.

Of door middel van een enkel historisch accent in een totaal nieuw gebouwde omgeving. Zoals bijvoorbeeld hieronder te zien is.

In de vorm van wandelingen door Almelo, de één wat korter dan de ander, is die mix van oud en nieuw weergegeven. Iedere wandeling is op een kaartje uitgezet waarop de beschreven punten zijn gemarkeerd. Het geheel wordt geïllustreerd met foto's van oude ansichtkaarten en foto's van nu, anno 2016.

Iedere wandeling is naar believen geheel of gedeeltelijk na te lopen. zowel met behulp van deze site als offline via een pdf Elke pdf kan ook geprint worden en is dus ook op papier beschikbaar. De knop Downloads verschijnt boven in het menu zodra u het onderdeel wandelingen bekijkt.

Veel plezier met het bekijken en/of lopen van een wandeling.

copyright menu facebook